joi, 21 august 2008

reactie inradacinata

Astazi am pornit ca un om normal (intr-o lume anormala) spre serviciu cu niste treburi. Astept frumos tramvaiul, vine un 3 dupa vreo 5 minute, traversez si dau sa urc. Un nene care coboara imi intinde biletul. Reactia mea? Imediat am intins mana. De ce mi se pare o reactie ciudata? Pentru ca eu am abonament. Mai frumos e ca am intins mana dupa care am retras-o zicand "Am bilet". De ce bilet? Foarte straniu as putea spune.
Deci cat de inradacinat e spiritul asta "Dar de ce sa-mi iau bilet cand pot sa-l iau pe al lui? Conteaza ca am abonament? Lasa ca e bun si biletul acolo, n-am dat bani pe el!" Si cata fericire se naste din 1 leu si 50 bani economisiti. Vorba aia: 1 leu de aici, 1 leu de acolo uite asa se face averea! 1,5 lei = o paine! Putem sa socotim si in pachete de tigari (pentru fumatori). Asta daca aflu cam cat mai costa unul acum.

5 comentarii:

  1. La intrarea in tara politistul de frontiera iti prelungea timpul de asteptare in functie de reactia ta la plata pe sub mana pentru el, dulcele gest de a da o ciocolata la asistenta care iti va completa o fisa fara analize, marfurile la negru oferite comerciantilor pentru a castiga un ban "cinstit" si tigarile vandute de moldoveni (referitor la pret) cu 5 lei pachetul cumparate cu 3,5 de la ei sunt nu altceva decat ajutorul comun social impotriva robiei statului si a firmelor privatizate ori ba provenite din reactiile inradacinate ale comunismului = ROMANIA SAU EUROPA DE EST :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Reactii inradacinate ale comunismului? Dar eu nu am cunoscut in adevaratul sens al cuvantului aceasta perioada...oare e educatia primita de la parintii nostri care au trait atunci? Si daca da, inseamna ca se transmite din generatie in generatie...si noi vrem sa scapam de comunisti huh?

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu trebuie sa cunosti sensul comunismului nici sa fii trait pentru ca nu este o perioada stabilita ci o reactie la tranzitia dintre comunism si democratie, deci daca ne lingeam degetele la o sticla de lapte primita in acea perioada si chiar mai bine reuseam prin "a da un bilet" sa obtinem doua realizezi ca acest gest a ramas impregnat in mentalitatea romanului. Problema este ca mentalitatea exista la generatia parintilor nostrii, cum spui tu... Eu chiar ma lupt ca in orice ocazie sa cer ce mi se cuvine sau sa ofer ce i se cuvine (de exemplu statului), fara nici o atentie in plus, sau mult prea cunoscuta spaga pentru ca este o poluare a egalitatii claselor sociale, o nerecunostinta fata de sistemul economic si un gest neeuropean, de aceea ar fi genial sa nu fim asa de mandrii si sa luam exemplul comportamentului populatiei tarilor supradezvoltate...deci nu doar vizitati Turnul Eiffel ci luati o cafea cu si discutati cu francezii :P

    RăspundețiȘtergere
  4. Deh, take it as you want. Tranzitia asta e cam lunga si nu stiu de ce dar am impresia ca nu se va termina curand. Still, let's not talk about politics! Oricat de mult ai incerca sa fii corect nu se poate chiar mereu pentru ca exista acele cazuri extreme cand ai da orice sa fie totul ok. Scriu despre acest lucru prea general? Let's take an example then! Cineva apropiat are o problema medicala si are nevoie de o operatie urgenta. Dupa cum stii, ca sa fie anestezia buna 1 plic, sa fie mai atent chirurgul 1 plic, sa fie atente asistentele alt plic. In momentul ala chiar nu cred ca mai conteaza ca nu e corect. Daca ar aparea niste amenzi usturatoare si sa ne ocupam toti de chestia asta poate am reusi sa ajungem la nivelul de civilizatie la care aspiram.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sa nu discutam despre politica, care ne influenteaza viata in mod indirect ? Din partea lor pleaca amenzile usturatoare si legea 78/200 spune ca mita trebuie restituita :)), chiar daca este ca un fel de pleonasm pentru ca gestul este gest si restituirea este autopedeapsa pentru ca ai strans pumnul cu bani, dar totusi cineva face ceva in sensul asta si chiar trebuie facut ceva si din partea opusa si anume a populatiei ... caci daca nenea s-ar fi gandit "de ce oare fac asta" sigur una din variante ar fi "de ce sa castige regia autonoma?" si probabil ca stiind ca apartine de primarie sa nu isi doreasca sa cotizeze un amarat de 1 leu si 50 de bani. Intrebari : de ce generatia a 3-a cauta tot timpul nod in papura sistemului ? De ce nu isi vede romanul barna din ochii lui ? si de ce nu ieftinesc biletele astea de la RATP ca sincer as dona bilete folosite pentru o zi calatorilor :)just kidding ... Si totusi de ce aceasta reactie ? Oare spiritul de comerciant evreiesc sau arabesc sa ne fi influentat ? Oare daca un nene daca ne intinde un bilet gratis sa fie mai avantajos decat unul cumparat care ne reduc sansele de a cumpara inghetata din ziua respectiva ? Hmmmmm pana la urma tot comunismul care ne-a infometat e de vina... oricum suntem pe drumul cel bun, caci nu se mai vandalizeaza cosuri de gunoi, nu se mai calca iarba plantata (prea des), nu se mai plimba prea multa lume in masini vechi, lumea se imbraca mult mai bine si mananca la fel....dar... e prea putin, avem nevoie de muuuuuuuuult mai mult !!

    RăspundețiȘtergere